9 Mart 2012 Cuma

Bir arkadaşımada ceviz soyma makinası yapıyoruz


Bir arkadaşım da benim ceviz soyma makinamı görünce bende isterim diye tutturdu, ona da bir tane yapmaya başladık.
Bunu şanzımanlı değil de kasnaklı model yapalım dedik, iki günde bu duruma geldi.



Fırçaları monte ettikten sonra yerine montajı yapılacak.


Daha epey çalışma yapmamız lazım, kabukların akacağı oluğu, cevizleri boşaltaçağımız kapıyı yapmamız, dönecek tablonun balans ayarları önemli. Fırçaları düzgün nizami koymak gerekiyor, Cevizleri boşaltaçağımız kapıyı açıp kapamalı değilde bunda kızaklı yapmayı düşünüyoruz daha pıratik olur diye düşünüyoruz.

Bakalım bu nasıl bir şey olacak, bitince göreceğiz.




Uzun bir aradan sonra bazı eksik malzemeleri tamamlanarak (Bir su çıkışı kaldı) makina çalışır duruma geldi, cevizlerin alınacağı kapısı ve posanın akacağı oluğu da tamamlayarak boyanıp bitirildi.











2 yorum:

Unknown dedi ki...

Cevizin ayrılma yerinden su girmiyormu içine küf riski ??

Nail çimen dedi ki...

Hayır girmiyor, cevizler suyun içinde soyulmuyor, su yeşil kabuğu yumsatması ve kabukların ızgaradan bir an önce akmasını sağlıyor,
Cevizin kav çatlamasından sonra hemen hasat edilmesi yani fazla bekletilmeden hasat edilmesi hem bu yarılma yerinin açılmamasına hem cevizin içlerinin kararmadan hasat etmiş soymuş oluyoruz, ceviz kav çatlamasından sonra yeşil kabuğundan bir an önce ayırmak gerekiyor bu evrede bırakın su almayı yeşil kabuğu fırçalar zor alıyor su alması mümkün değil, daha sonraki aşamada dahi olsa ceviz daha yaş taze olduğu için yarılma yeri kapalı durumdadır.

Yarılan cevizler (cinsler) taze tüketilmelidir su girmesine gerek yok hava alması dahi küflenmesine bozulmasına sebep olur depolamaya bekletmeye gelmezler.