sun-shader & Sun-Guard
Sun-Shader özel koşullarda hazırlanmış minimum %95 kaolin ve doğal mineraller içeren bir ürün olup, bitki koruyucudur. Sun-Shader ilaç veya gübre değildir.
Son yıllarda, ozon tabakasının incelmesi, küresel ısınma ve kuraklık gibi nedenlerden dolayı güneş ışınlarından kaynaklı fiziksel stress koşulları meyve ve sebze yetiştiricliğinde oldukça fazla sorun yaratmaktadır. Bir çok meyve ve sebze türünde güneş yanığı zararı, önemli oranda ürün kaybına yol açmaktadır. Günümüzde bu zararların oluşmasını engellemek için, kimyasallar yoğun olarak kullanılsa da, bunların çevre ve insan sağlığı açısından zararları giderek daha fazla tartışılmakta ve insanlar bütçeleri elverdiği oranlarda organik yöntemlerle yetişitirlien ürünleri daha fazla tercih eder duruma gelmektedirler.
KAOLİN TÜM DÜNYADA BU AMAÇLA EN FAZLA KULLANILAN MALZEMELERDEN BİRİDİR
Kaolin sahip olduğu kimyasal ve fiziksel özelliklere göre başta seramik ve kağıt olmak üzere boya, plastik, kauçuk, çimento, cam, camyünü, ilaç ve kozmetik sanayiinde farklı amaçlarla kullanılmaktadır. Kaolin kağıda ve aspirin gibi tabletlere beyazlık vermekte kullanılan, ışığı yansıtıcı özelliğe sahip, değişik işlemlerden geçirilmiş kil mineralidir. Bir çok ilaç ve diş macunu kaolin içermekte olup, insan sağlığı açısından hiçbir zararı yoktur.
Yeryüzünü ısıtan güneş, görünebilir ve görünemeyen ışınlar yansıtır. Bunlardan gözle görülemeyen kızıl ötesi (infrared) ve morötesi (ultraviyole) ışınlar olarak adlandırılan ışınlar bitkiler için ciddi bir stres nedenleridir. Bu ışınların zararlı etkisi sonucu, yaprak ve meyvelerde güneş yanıkları oluşur. Bunun yanı sıra, günün yoğun güneş alan saatlerinde bitkideki fotosentez olayı yavaşlar ve ışığın bu yavaşlatıcı etkisi bitki ve meyve gelişimi üzerinde ciddi denecek oranda olumsuz etkiye yol açar. Güneşin bu zararlı etkisinden dolayı yapraklarda sararmalar, meyve kabuğunda koyu renkte doku nekrozları (bozulma ve yaralanmalar) ve meyvelerde çatlaklar oluşur.
SunShader, içerdiği doğal kaolin kili ve diğer doğal minerallerle birlikte bu alandaki sorunlara karşı etkili bir bitki koruma ürünüdür.
SunShader Etki Mekanizması
1- Güneş Yanıklığını Önleme: Güneş yanıklığı güneşin zararlı ışıklarının neden olduğu ve meyve sebze yetiştiriciliğinde verim ve kalite kayıplarına yol açan fizyolojik bir bozukluktur. Yüksek sıcaklığa maruz kalan nar, elma, armut, üzüm, zeytin, antep fıstığı, ceviz, turunçgiller vb. meyveler ile açık alanda yetiştirilen domates, biber, kavun, karpuz gibi sebze türlerinde meyve yüzeyinde yanıklıklar ve lekeler oluşmakta veya renk değişimi görülmektedir. Özellikle sulama olanaklarının kısıtlı olduğu kurak ve yarı kurak bölgelerde bu zarar çok daha belirgin şekilde görülmektedir. Çünkü bitkiler kritik seviyenin üzerindeki sıcaklıklarda aktivitelerini durdururlar ve fotosentezi azaltırlar. Bu durum meyve gelişiminde duraklamaya neden olmanın yanında, pazara sunulan ürün miktarında düşüş anlamına gelir.
Yüksek sıcaklık ve gün içerisindeki sıcaklıklarda dramatik değişimler meyve yanıklığında büyük bir etken olup, örneğin 45 ⁰C ‘lik sıcaklığa sadece 1 saat maruz kalan elmanın meyvesinde yaralanmalar oluşur. Aynı etki 52 ⁰C ‘lik sıcaklıkta 10 dakika içerisinde gerçekleşir. Sun-Shader içeriğindeki kaolin, uygulandığı bitki yüzeyinde ince ve yansıtıcı bir film tabakası olutşurarak güneş ışınlarını yansıtır ve yaprak ve meyve üzerindeki sıcaklığın düşmesine neden olur. Değişik bölge ve iklim koşullarına göre bu düşüş miktarı 8 ⁰C ile 12 ⁰C arasında değişmektedir. Bu düşüş sonucu, bitkiler güneşin yakıcı etkilerinden korunur ve bitkinin gün içerisinde fotosentez yapma süresinde artış gerçekleşir.
Yapılan araştırmalar fotosentez yapma miktarında %35 – %40 oranında bir artış olduğunu göstermektedir. Fotosentez yapma süresindeki artış meyve ve ürün kalitesini olumlu yönde etkilemektedir. Bunun sonucu ise, pazara sunulan meyve ve sebzenin kalitesinde belirgin bir artışın gerçekleşmesidir. Renk bozulmaları olmayan meyveler daha albenili bir görünüme sahiptir ve tüketiciler tarafından tercih edilirler.
http://www.sun-shader.com/index.html
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder