25 Ocak 2012 Çarşamba

İlaçlama motoru yapıyoruz

Bahçe ilaçlamasında kullandığım deposu yüz litrelik bir bahçe ilaçlama makinam vardı, deposu küçük geliyordu, ilaçlamaya başladığımda bir kaç kere ilaç yapmak zorunda kalıyordum, bu da zaman kaybına neden oluyordu.

Pompası arıza yapınca modeli de eski olunca tamiride mümkün olmadı,  ağaçlarda büyüdükleri için daha güçlü daha basınçlı bir pombaya ihtiyacım olmaya başlamıştı, fırsat bu fırsat deyip daha güçlü daha basınçlı bir şey yapmalıyım deyip araştırmalarıma başladım, ucuz ve iyi bir şey olmalıydı,  ilaç deposu ilaçlamaya başladığımda yetecek kapasidede bir şey olmalı.

Dört yüz litrelik bir depo benim işimi görür düşüncesiyle, elden temiz dört yüz litrelik bir taral marka ilaçlama tankıyla 50 barlık çift kafa pompasını aldım.



 Eski motorumun şanzımanı sağlam onu devirini ve güç kazanmam için kullanabilirdim öylede yaptım.


Önce eski beş beygirlik benzinli motorumu bu pompaya taktım  çalıştırdım, pompa büyük motor küçük kaldı yeterli basıncı alamadım, yeterli basıncı alabilmem için şanzıman kısmında değişiklikler yapmam gerektiriyordu, o değişikliklere gideceğime eski  benzinli motorla da  uğraşmak istemiyordum, o nedenle motoru daha güçlü bir motor, dizel bir motor işimi rahatlıkla görür düşüncesiyle motor arayışlarım başladı, bunu çalıştıracak güçte bir motor bulmalıyım.

Yedi buçuk beygir gücünde  temiz bir dizel lombardini bulup aldım, eski motorun şanzumanı da bu motorlara uyumlu olduğu için bağlama sorunu da yaşamadım, bana sadece montajı kaldı .



Ucuza güzel bir ilaçlama motoru yaparak bu sorunumu çözdüm.

Motorun sasesini taralın şasesine bağlanması  kaldı, bir metre köşebent alıp dört delik delerek onuda bağlayacağım.

20 Ocak 2012 Cuma

Akıl yaşta değil baştadır

Dede bahçede oynayan torunu görür. Torunu bahçede kazma kürek oynarken bi deliğin içinde solucan bulur çekip çıkarır solucanı. O sıra dedesi bunu fark eder ve torunun zekiliğini ölçmek için yanına gidip. "O solucanı tekrar deliğe sokabilirmisin" der.

Torunu:

Evet dede der. Dedenin suratı hafif bi tebessümle, Sen onu tekrar deliğe sok benden 10 lira" der.
Çocuk hemen annesinin odasına doğru koşar saç spreyini kaptığı gibi solucana sıkmaya başlar solucan kalem gibi düzleşir. Geri bahçeye döner  ve aynen çıkardığı gibi deliğe sokar dede şaşkın şaşkın 10 lirayı torununa verir..

Ertesi gün çocuk gene bahçede oynar bu sefer ninesi yanına gelir çocuğun eline 20 lira sıkıştırır ve sen dedene neler öğretmişsin öyle canım torunum der..